Αντιηλιακή προστασία

Αν και λόγω COVID-19 δεν βγαίνουμε από το σπίτι τόσο συχνά όσο παλιότερα, όταν βρισκόμαστε στο σπίτι περνάμε τον χρόνο μας ενστικτωδώς σε παράθυρα και βεράντες και ερχόμαστε σε επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. Ο κύριος ρόλος του αντιηλιακού είναι η προστασία του δέρματος από τον ήλιο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Περιορίζει τον κίνδυνο ανάπτυξης του δερματικού καρκίνου: Ο κίνδυνος ανάπτυξης του δερματικού καρκίνου αυξάνεται από την έκθεση μας σε UVA και UVB ηλιακή ακτινοβολία. Οι ακτίνες UVA δρουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ακόμα και το χειμώνα. Διαπερνούν τα σύννεφα και το γυαλί (π.χ. παράθυρο, αυτοκίνητο). Οι ακτίνες UVB είναι ισχυρότερες μεταξύ 10.00 και 16.00 και ιδίως τις μεσημεριανές ώρες.
  • Προλαμβάνει το ηλιακό έγκαυμα, το οποίο προκαλείται από την UVB ακτινοβολία
  • Περιορίζει την γήρανση του δέρματος και την εμφάνιση καφέ κηλίδων και ρυτίδων, τα οποία προκαλούνται από την UVA ακτινοβολία

Για αυτό συνίσταται να προστατεύουμε το δέρμα μας βάζοντας αντιηλιακό ακόμα και όταν βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ελέγχουμε για ύποπτες ελιές, όπως αλλαγές στο σχήμα ή στο χρώμα τους ή αύξηση σε αριθμό.

Εκτός από την χρήση αντιηλιακού, είναι σημαντικό να:

  • Αποφεύγουμε την άμεση επαφή με τον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες από τις 11.00 μέχρι τις 15.00
  • Φοράμε γυαλιά ηλίου, καπέλο και προστατευτικά ρούχα

SPF και αντιηλιακά φίλτρα

Προτείνουμε να εφαρμόζετε αντιηλιακό ευρέως φάσματος κατά της UVA και της UVB ηλιακής ακτινοβολίας με δείκτη προστασίας SPF 30 ή μεγαλύτερο. Ο δείκτης προστασίας SPF δηλώνει τον βαθμό που ένα αντιηλιακό μας προστατεύει από την UVB ακτινοβολία και την εμφάνιση ηλιακού εγκαύματος. Οι κατασκευαστές υπολογίζουν τον δείκτη SPF με βάση την ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που θα έρθουμε σε επαφή και θα προκαλέσει έγκαυμα όταν φοράμε αντιηλιακό σε σχέση με την αντίστοιχη ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που θα προκαλέσει έγκαυμα αν δεν φοράμε αντιηλιακό. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του SPF, τόσο μεγαλύτερη προστασία προσφέρει το αντιηλιακό από ηλιακό έγκαυμα. Αντιηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 κρατά μακριά το 97% των UVB ακτίνων και αντιηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 50 κρατά μακριά το 98% της UVB ακτινοβολίας.

Επίσης, υπάρχουν δείκτες που αναφέρονται στην προστασία που προσφέρει το αντιηλιακό από την UVA ακτινοβολία, αλλά είναι διαφορετικοί σε διαφορετικές χώρες. Για παράδειγμα, ο δείκτης PPD χρησιμοποιείται στην Ευρώπη. Ο δείκτης PPD υπολογίζεται με βάση τον χρόνο που χρειάζεται για να μαυρίσει το δέρμα με την χρήση του αντιηλιακού συγκρίνοντας τον χρόνο που χρειάζεται χωρίς την χρήση του αντιηλιακού. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του PPD, τόσο μεγαλύτερη προστασία προσφέρει το αντιηλιακό από την UVA ακτινοβολία.

Τα ενεργά συστατικά των αντιηλιακών διακρίνονται σε:

  1. Φυσικά ή ορυκτά φίλτρα, τα οποία αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία, όπως το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου. Τα φυσικά φίλτρα επικάθονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας όπου αντανακλούν ή διαχέουν τις ακτίνες UV σαν καθρέφτες, εμποδίζοντας να διαπεράσουν στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος.
  2. Χημικά φίλτρα με βάση τον άνθρακα, τα οποία απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία. Μέσω μιας χημικής αντίδρασης απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία και την μετατρέπουν σε υπέρυθρη και στην συνέχεια την απελευθερώνουν σαν θερμότητα, εμποδίζοντας έτσι τις ακτίνες UV να διαπεράσουν στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των συστατικών των αντιηλιακών αναθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα αντιηλιακά του φαρμακείου πληρούν τις νεότερες προδιαγραφές.

Τρόπος χρήσης του αντιηλιακού

Το αντιηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά και να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες ή πιο συχνά αν ιδρώνετε. Αν αμέσως μετά την εφαρμογή του αντιηλιακού αισθανθείτε κάψιμο, τσίμπημα ή κνησμό, το δέρμα σας κοκκινίζει ή τα μάτια σας τσούζουν διακόψτε τη χρήση του. Συστήνεται να απλώνουμε επαρκή ποσότητα αντιηλιακού 30 λεπτά πριν βγούμε από το σπίτι ή πριν μπούμε στην θάλασσα αν είμαστε στην παραλία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν εφαρμόζουμε αντιηλιακό στις ακόλουθες περιοχές του σώματος που συνήθως ξεχνάμε να βάλουμε: αυτιά, μύτη, χείλη, αυχένας, χέρια, πέλμα και περιοχές που είναι πιο εκτεθειμένες στο κεφάλι λόγω αραίωσης της τρίχας. Επίσης, τα ανοιχτόχρωμα δέρματα πρέπει να προσέχουν περισσότερο και να εφαρμόζουν συχνά αντιηλιακό σε σχέση με τα σκουρόχρωμα δέρματα. Το αντιηλιακό θα πρέπει να αποθηκεύεται σε μέρος μακριά από τον ήλιο.

Δεν συστήνεται η χρήση αντιηλιακών σε βρέφη έως 6 μηνών επειδή το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο σε σχέση με το δέρμα των ενηλίκων και η χρήση του μπορεί να προκαλέσει κοκκινίλες στο δέρμα. Η καλύτερη προστασία των βρεφών είναι να μην εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Αν το βρέφος θα πρέπει να είναι στον ήλιο, θα πρέπει να φορά ρούχα και καπέλο ώστε να μην είναι εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του προσώπου και του σώματος. Τα βρέφη άνω των 6 μηνών και τα παιδιά θα πρέπει να φοράνε αντιηλιακά που να έχουν ένδειξη για την ηλικία τους.

Τα αντιηλιακά κυκλοφορούν σε διαφορετικές υφές (κρέμα, γαλάκτωμα, gel, spray, λάδι) αναλόγως των αναγκών του δέρματος. Στο φαρμακείο μας μπορείτε να βρείτε τα αντιηλιακά με έκπτωση από -25% μέχρι -30%. Αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση αναφορικά με το ποια προϊόντα να χρησιμοποιήσετε με βάση τις ανάγκες του δέρματός σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικώς στο 2310311946 ή με τη φόρμα επικοινωνίας ή με μήνυμα στο Facebook!

Λεωφόρος Κωνσταντίνου Καραμανλή 167, Θεσσαλονίκη

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα,Τετάρτη
8.00-14.30
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή
8.00-14.00 & 16.30-21.00
Σάββατο
9.30-13.30

Λογότυπο ΕΣΠΑ 2014-2020
Created by AtMedia.gr
Close ✕

Φίλτρα

Επιλεγμένα Φίλτρα

Υποκατηγορίες

Εταιρεία

Χρώμα

Τιμή

Μέγεθος

closearrow-circle-o-downphoneellipsis-vusercartmenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram