Τριχόπτωση: Αίτια, Πρόληψη και Αντιμετώπιση

Η τριχόπτωση ή αλωπεκίαση μπορεί να εμφανιστεί απότομα ή σταδιακά και να επηρεάσει το τριχωτό της κεφαλής ή το σώμα σας. Ο ενήλικας χάνει φυσιολογικά 50-100 τρίχες την ημέρα. Αυτό συνήθως δεν το αντιλαμβανόμαστε γιατί ταυτόχρονα μεγαλώνουν νέες τρίχες. Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν οι τρίχες που πέφτουν δεν αντικαθίστανται από νέες.

Αιτίες τριχόπτωσης

Οι κυριότερες αιτίες εμφάνισης τριχόπτωσης είναι:

 • Κληρονομικότητα και ηλικία: Η κυριότερη αιτία εμφάνισης τριχόπτωσης είναι μία κληρονομική διαταραχή, η οποία εμφανίζεται όσο μεγαλώνουμε. Ονομάζεται ανδρογενετική αλωπεκία. Εμφανίζεται κυρίως στους άνδρες και στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Εμφανίζεται σταδιακά και σε συγκεκριμένα μοτίβα. Στους άνδρες εμφανίζεται με απώλεια μαλλιών στο πρόσθιο μετωπιαίο τμήμα του κεφαλιού και σταδιακή ανάπτυξη φαλάκρας, ενώ στις γυναίκες με αραίωση των μαλλιών, απώλεια τριχών από όλο το κεφάλι ή σε κάποιες περιοχές του κεφαλιού.
 • Ορμονικές διαταραχές: Διαταραχές των επιπέδων των ορμονών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, μετά τον τοκετό και την εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Επίσης, διαταραχές του θυροειδή και αναιμία μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.
 • Ιατρικές παθήσεις: Η γυροειδής αλωπεκία, η οποία είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, προκαλεί απώλεια τριχών σε τούφες από διάφορα σημεία του τριχωτού της κεφαλής. Επίσης, λοιμώξεις του κεφαλιού (π.χ. ringworm) μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Επιπλέον, η τριχοτιλλομανία είναι μία διαταραχή του ατόμου, το οποίο τραβά επαναλαμβανόμενα τις τρίχες των μαλλιών ή άλλων σημείων του σώματος συνειδητά ή ασυνείδητα.
 • Φάρμακα και διατροφή: Η τριχόπτωση μπορεί να είναι ανεπιθύμητη παρενέργεια διαφόρων φαρμάκων, όπως αντικαταθλιπτικά, χημειοθεραπευτικά και καρδιολογικά φάρμακα. Η τριχόπτωση που προκαλείται στους ογκολογικούς ασθενείς λόγω χημειοθεραπείας είναι προσωρινή και τα μαλλιά αναπτύσσονται μετά το τέλος της θεραπείας. Επίσης, η δίαιτα χωρίς πρωτεΐνες, θερμίδες και σίδηρο μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Αλλά και η αλόγιστη λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής που είναι πλούσια σε σελήνιο, βιταμίνες Α και Ε μπορεί να εντείνει την τριχόπτωση.
 • Στρες: Μπορεί να εμφανιστεί λέπτυνση των μαλλιών αρκετούς μήνες μετά από κάποιο σωματικό ή συναισθηματικό σοκ. Σε αυτή την περίπτωση, η τριχόπτωση είναι παροδική.
 • Styling και αγωγές μαλλιών: Χτενίσματα που προκαλούν τραβήγματα στις ρίζες των μαλλιών, όπως αλογοουρά και ψηλός κότσος, μπορεί να προκαλέσουν αλωπεκία λόγω έλξης. Πρόκειται για απώλεια τριχών στα αριστερά και δεξιά του μετώπου. Επίσης, αγωγές μαλλιών με έντονη θερμότητα μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Πρόληψη τριχόπτωσης

 • Αποφυγή διατροφής με χαμηλή ποσότητα πρωτεϊνών, ιχνοστοιχείων και θερμίδων
 • Φροντίστε τα μαλλιά σας κατά το styling με απαλές κινήσεις που δεν τραυματίζουν το τριχωτό της κεφαλής
 • Χρησιμοποιείστε απαλά σαμπουάν και χαμηλή θερμοκρασία κατά το στέγνωμα των μαλλιών με σεσουάρ
 • Προστατέψτε τα μαλλιά σας από την ηλιακή και υπεριώδη ακτινοβολία
 • Αν είστε καπνιστής, υπάρχουν κάποιες μελέτες που υποστηρίζουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ καπνίσματος και εμφάνιση φαλάκρας κυρίως στους άνδρες
 • Αντιμετώπιση

  Στο φαρμακείο μας θα βρείτε εξειδικευμένα προϊόντα για εξατομικευμένη αντιμετώπιση της τριχόπτωσης που περιλαμβάνει σαμπουάν, λοτιόν, αμπούλες ή/και συμπληρώματα διατροφής. Είμαστε στη διάθεσή σας να συζητήσουμε για τις πιο σωστές επιλογές για εσάς ή να σας παραπέμψουμε σε κάποιο ειδικό γιατρό αν χρειάζεται. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικώς στο 2310311946 ή με τη φόρμα επικοινωνίας ή με μήνυμα στο Facebook!

  Λεωφόρος Κωνσταντίνου Καραμανλή 167, Θεσσαλονίκη

  Ωράριο Λειτουργίας

  Δευτέρα,Τετάρτη
  8.00-14.30
  Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή
  8.00-14.00 & 16.30-21.00
  Σάββατο
  9.30-13.30

  Λογότυπο ΕΣΠΑ 2014-2020
  Created by AtMedia.gr
  Close ✕

  Φίλτρα

  Επιλεγμένα Φίλτρα

  Υποκατηγορίες

  Εταιρεία

  Χρώμα

  Τιμή

  Μέγεθος

  closearrow-circle-o-downphoneellipsis-vusercartmenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram