Μωβ Μέδουσα: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση τσιμπήματος

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, οι μωβ μέδουσες έφτασαν σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν. Όμως, δεν χρειάζεται πανικός! Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες για τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση τσιμπήματος της μωβ μέδουσας.

Η μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca) είναι πελαγικό είδος και ζει σε τροπικά νερά. Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό - καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα. Κυρίως τρέφεται με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών. H πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca) στο Αιγαίο έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020. Μέγιστο μήκος τα 12 εκατοστά σε διάμετρο με 4 πλοκάμια τροφής και 8 πλοκάμια περιμετρικά της καμπάνας, τα οποία φτάνουν σε μήκος μέχρι 2 μέτρα.

Συμπτώματα από επαφή με την μέδουσα

Δεν χρειάζεται πανικός σε περίπτωση επαφής με τη μέδουσα.

Τα συμπτώματα μετά από επαφή - τσιμπήματος από την μέδουσα μπορεί να είναι:

 • Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας που σας κέντρισε.
 • Ναυτία
 • Ταχυκαρδία​
 • Κεφαλαλγία
 • Διάρροια

Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως: υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, δύσπνοια, γενικευμένο αγγειοοίδημα - εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα ,διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας - συνείδησης , έμετος, είναι επιβεβλημένη η ΑΜΕΣΗ διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο

ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία

Καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

 1. Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
 2. Ένα τσιμπιδάκι.
 3. Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
 4. Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
 5. Αντιισταμινικό χάπι.
 6. Κάποια κορτιζονούχα ή αντιισταμινική κρέμα

Αντιμετώπιση

 1. Προσεκτικά ξεπλύνετε την περιοχή με θαλασσινό νερό. Όχι με γυμνά χέρια, τριβή, γλυκό νερό
 2. Όταν υπάρχει διαθεσιμότητα, ξεπλύνετε την περιοχή για 2 λεπτά με μίγμα μαγειρικής σόδας και θαλασσινού νερού σε αναλογία 1:1 ώστε να σταματήσει η απελευθέρωση της νευροτοξίνης της μέδουσας από τυχόν πλοκάμια που παραμένουν κολλημένα στο δέρμα
 3. Απομακρύνεται τυχόν πλοκάμια που παραμένουν κολλημένα στο δέρμα και την περίσσεια του μίγματος της μαγειρικής σόδας με μία πλαστική κάρτα
 4. Εφαρμόστε κρύο επίθεμα (πλαστική σακούλα με πάγο ή κρύο ποτό τυλιγμένο με μία μπλούζα) στην περιοχή για 5-15 λεπτά
 5. Αν ο πόνος επιμένει εφαρμόστε το κρύο επίθεμα για άλλα 5-10 λεπτά
 6. Αν ο πόνος επιμένει εφαρμόστε τοπικά κορτιζονούχα κρέμα ή/και πάρτε αντιισταμινικό ή αναλγητικό χάπι
 7. Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως: υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, δύσπνοια, γενικευμένο αγγειοοίδημα - εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα ,διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας - συνείδησης , έμετος, είναι επιβεβλημένη η ΑΜΕΣΗ διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο

Χρήσιμες Συμβουλές για να μην καταστρέψετε τις διακοπές σας

 • Αν έχετε ιστορικό αλλεργιών ή ευαισθησίας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας ώστε να γνωρίζετε τί φάρμακα να πάρετε σε περίπτωση τσιμπήματος
 • Αν σε μια παραλία έχει πλαγκτόν, συνιστάται να αποφεύγουν οι πολίτες να κολυμπάνε, διότι οι μέδουσες τρέφονται με πλαγκτόν αλλά και τα κνιδοκύτταρα τους είναι μικρά, διαφανή και μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα μήκος.
 • Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες σε μια παραλία τότε συνιστάται οι πολίτες να μην ρισκάρουν να κολυμπήσουν και να φροντίζουν να έχουν πάντα κάποια αντισταμινική κρέμα μαζί τους ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή που μπορούν να προμηθευτούν από οποιοδήποτε φαρμακείο.
 •  Για κανέναν λόγο οι πολίτες δεν πρέπει να βγάζουν τις μέδουσες έξω για να τις θάψουν στην άμμο, λόγω του ότι μεταφέρεται το πρόβλημα έξω με πιθανότητα κάποιος να πατήσει έστω και τυχαία κάποια νηματοκύστη, αλλά και γιατί σε τέτοιες μεγάλες εξάρσεις όσες και να δουν οι πολίτες και να βγάλουν υπάρχουν και άλλες εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέσα στην θάλασσα. Δεν πρόκειται να λυθεί έτσι το πρόβλημα.
 • Καλούνται όλοι οι πολίτες που βλέπουν οποιαδήποτε μέδουσα να τραβάνε φωτογραφία (έστω και με το κινητό του) και να ανεβάζουν την καταγραφή στο inaturalist.org (η πλατφόρμα έχει εφαρμογή και για ios και android) βάζοντας το είδος μέδουσας (αν δεν γνωρίζουν το είδος ας τοποθετούν cnidaria), την ημερομηνία που την είδανε και την ακριβή τοποθεσία. Με αυτό τον τρόπο οι καταγραφές είναι ανοιχτές για να μελετηθούν από κάθε βιολόγο και ερευνητή αν χρειάζεται αυτά τα δεδομένα, όπως και για δημοσιογράφους για να ενημερώνουν τον κόσμο αλλά και για κάθε πολίτη που το επιθυμεί.
 • Οι πολίτες καλούνται να κοιτάζουν τον καιρό και τους ανέμους πριν πάνε σε κάποια παραλία. Χρειάζεται να έχει αντίθετους ανέμους με την φορά της παραλία (π.χ. αν η παραλία έχει θέα προς τον Νότο, τότε για να μειώνεται η πιθανότητα να υπάρχουν μέδουσες πρέπει οι άνεμοι να κατεβαίνουν από τον Βορά, ώστε τον κυματισμό που δημιουργεί να τις διώχνει μακριά από τις παραλίες). Μια καλή ιστοσελίδα είναι το windy.com (υπάρχει και αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά και tablets)

Είμαστε στη διάθεσή σας να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικώς στο 2310311946 ή με τη φόρμα επικοινωνίας ή με μήνυμα στο Facebook!

Βιβλιογραφία

https://www.biodiversitygr.org/pelagia-noctiluca-bloom.html?lang=en

https://www.biodiversitygr.org/uploads/8/8/6/1/886111/med-jellyrisk_guidelines.pdf

https://www.inaturalist.org/observations/120933873

Λεωφόρος Κωνσταντίνου Καραμανλή 167, Θεσσαλονίκη

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα,Τετάρτη
8.00-14.30
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή
8.00-14.00 & 16.30-21.00
Σάββατο
9.30-13.30

Λογότυπο ΕΣΠΑ 2014-2020
Created by AtMedia.gr
Close ✕

Φίλτρα

Επιλεγμένα Φίλτρα

Υποκατηγορίες

Εταιρεία

Χρώμα

Τιμή

Μέγεθος

closearrow-circle-o-downphoneellipsis-vusercartmenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram