Συμπληρώματα Προβιοτικών και Πρεβιοτικών: Ποιο είναι το πιο κατάλληλο για την υγεία σου;

Πολλές εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής έχουν συμπληρώματα προβιοτικών και πρεβιοτικών, τα οποία ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν την υγεία μας. Αλλά τί ακριβώς είναι προβιοτικά και πρεβιοτικά; Βελτιώνουν την  υγεία μας σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει; Και αν ναι, ποιο είναι το πιο κατάλληλο και ασφαλές για τον καθένα μας;

Προβιοτικά

Υπάρχει η αντίληψη ότι τα βακτήρια είναι κάτι κακό και πρέπει να αποφεύγονται. Όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα βακτήρια βελτιώνουν την υγεία μας. Τα προβιοτικά αναφέρονται συχνά ως οι καλοί μικροοργανισμοί (βακτήρια, ζυμομύκητες) του εντέρου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα προβιοτικά είναι ζώντες μικροοργανισμοί που όταν καταναλωθούν σε αρκετή ποσότητα βελτιώνουν την υγεία του ξενιστή. Σύμφωνα με έρευνες, τα προβιοτικά προτείνεται ότι συμβάλλουν στα παρακάτω:

  1. Παραγωγή χρήσιμων προϊόντων για τον μεταβολισμό μας και την υγεία του εντέρου, όπως είναι οι βιταμίνες
  2. Πέψη τροφών, τις οποίες εμείς δεν μπορούμε να χωνέψουμε
  3. Προαγωγή της άμυνας του οργανισμού μας
  4. Ανταγωνίζονται τα ‘κακά’ βακτήρια ώστε να μην υπεραναπτυχθούν στο έντερο
  5. Πρόληψη ή αντιμετώπιση μυκητιασικής κολπίτιδας στις γυναίκες
  6. Πρόληψη ή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της διάρροιας, της δυσκοιλιότητας και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου
  7. Πρόληψη ή αντιμετώπιση παθήσεων του δέρματος, όπως ατοπική δερματίτιδα και ακμή
  8. Αντικατάσταση των καλών μικροοργανισμών του σώματος, τα οποία έχουν μειωθεί λόγω χρήσης αντιβιοτικών ή κάποιας ασθένειας

Η αποτελεσματικότητα των προβιοτικών δεν έχει αποδειχθεί πλήρως. Κάποιοι ερευνητές λένε ότι είναι αποτελεσματικά, ενώ άλλοι λένε ότι δεν είναι χρήσιμα. Οι μελλοντικές μελέτες θα δώσουν περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με το πώς τα προβιοτικά βελτιώνουν την υγεία μας.

Πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά είναι σύμπλοκοι υδατάνθρακες, κυρίως φυτικές ίνες, τα οποία το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει. Για αυτό, διέρχονται το γαστρεντερικό σωλήνα και γίνονται τροφή για τα προβιοτικά. Εκτός από την βιωσιμότητα των προβιοτικών, τα πρεβιοτικά συμβάλλουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την κινητικότητα του εντέρου. Τα πρεβιοτικά είναι μεταξύ άλλων οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS), η ινουλίνη και τα πρεβιοτικά από φυτικές πηγές όπως ρίζα ραδικιού.

Συμπληρώματα Διατροφής Προβιοτικών και Πρεβιοτικών: Ποιο είναι το πιο κατάλληλο για σένα;

Για να πάρουμε προβιοτικά ή/και πρεβιοτικά από τη διατροφή μας, θα πρέπει να τρώμε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά είναι κάποιοι χυμοί, το γιαούρτι και το κεφίρ. Τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, η μπανάνα και τα πράσινα λαχανικά. Για μεγαλύτερες ποσότητες πρεβιοτικών και/ή προβιοτικών, δοκιμάστε προβιοτικά, πρεβιοτικά ή/και συμβιωτικά συμπληρώματα διατροφής. Συμβιωτικό είναι ένα προβιοτικό συμπλήρωμα διατροφής, στο οποίο έχει προστεθεί ένα πρεβιοτικό. Η προσθήκη του πρεβιοτικού μπορεί να αυξήσει τον πληθυσμό των προβιοτικών, επειδή τα προβιοτικά θα καταναλώσουν πρεβιοτικά από το έντερο και από το συμπλήρωμα διατροφής.

Να έχετε υπόψην σας ότι υπάρχουν περίπου 1000 διαφορετικά είδη προβιοτικών στο έντερο. Κάποια από αυτά υπάρχουν ως συμπληρώματα διατροφής, ενώ οι ποσότητές τους σε διαφορετικά συμπληρώματα διατροφής διαφέρουν. Επίσης, να έχετε υπόψην ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη συμπληρωμάτων διατροφής και δεν υπάρχει ένα συμπλήρωμα διατροφής για όλα. Διαφορετικά είδη προβιοτικών και πρεβιοτικών καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες. Για αυτό, όταν πάρετε ένα προβιοτικό ή/και πρεβιοτικό συμπλήρωμα, σκεφτείτε για τί ακριβώς το χρειάζεστε και διαλέξτε ένα συμπλήρωμα με βάση την ανάγκη σας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες αποθήκευσης και χρήσης, γιατί κάποια προβιοτικά πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο και να μην λαμβάνονται ταυτόχρονα  με ζεστά ροφήματα. Ακόμη, μην χρησιμοποιείτε τα προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής μετά την ημερομηνία λήξης τους. Τέλος, το επιλεγόμενο συμπλήρωμα διατροφής να έχει αριθμό γνωστοποίησης από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Τα προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής δεν θεωρούνται βλαβερά για την υγεία μας. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί από τη λήψη προβιοτικών είναι ήπιες γαστρεντερικές ενοχλήσεις όπως αέρια. Όμως, άτομα με αδύναμη άμυνα του οργανισμού λόγω κάποιας πάθησης, όπως καρκίνος, πρέπει να χρησιμοποιούν τα προβιοτικά με προσοχή γιατί έχουν αναφερθεί λοιμώξεις ενίοτε. Όπως με κάθε φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής, πάντα να ρωτάτε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας ώστε να επιβεβαιωθεί ότι το συμπλήρωμα διατροφής είναι το πιο κατάλληλο και ασφαλές για εσάς.

Προβιοτικά, πρεβιοτικά και συμβιωτικά συμπληρώματα διατροφής είναι σε προσφορά αυτή την περίοδο στο φαρμακείο μας.

Βιβλιογραφία

Markowiak P. et al. Effects of Probiotics, Prebiotics and Synbiotics on Human Health. Nutrients. 2017 Sep; 9(9): 1021

Kavita R. et al. Probiotics, prebiotics and synbiotics- a review. J Food Sci Technol. 2015 Dec; 52(12): 7577-7587

Mayo Clinic Staff. Prebiotics, probiotics and your health. www.mayoclinic.org

Λεωφόρος Κωνσταντίνου Καραμανλή 167, Θεσσαλονίκη

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα,Τετάρτη
8.00-14.30
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή
8.00-14.00 & 16.30-21.00
Σάββατο
9.30-13.30

Λογότυπο ΕΣΠΑ 2014-2020
Created by AtMedia.gr
Close ✕

Φίλτρα

Επιλεγμένα Φίλτρα

Υποκατηγορίες

Εταιρεία

Χρώμα

Τιμή

Μέγεθος

closearrow-circle-o-downphoneellipsis-vusercartmenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram