Οι τύποι του δέρματος και τα χαρακτηριστικά τους

Κανονικό δέρμα

Το κανονικό δέρμα χαρακτηρίζεται από ισορροπία. Εμφανίζετε πολύ σπάνια και παρατηρείται συνήθως στις μικρές ηλικίες. Έχει απαλή υφή και φυσιολογική ενυδάτωση. Είναι λαμπερό χωρίς όμως να γυαλίζει. Οι πόροι του είναι κανονικοί, όπως και το πάχος της επιδερμίδας. Οι βλάβες σε αυτό το δέρμα δεν είναι συχνές, ενώ τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι ήπιας μορφής και προκαλούνται λόγω ελλιπούς περιποίησης ή λόγω φυσιολογικής γήρανσης.

Λιπαρό δέρμα

Χαρακτηριστικό αυτού του τύπου δέρματος είναι η έντονη λιπαρότητα, η οποία οφείλεται στην αυξημένη έκκριση σμήγματος. Το σμήγμα είναι μία λιπαρή έκκριση αδένων, η οποία στα λιπαρά δέρματα έχει αυξημένο ιξώδες, που εκβάλλουν στο εσωτερικό των τριχικών θυλάκων και ονομάζονται σμηγματογόνοι αδένες. Η γυαλάδα που εμφανίζουν τα λιπαρά δέρματα αποτελεί και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Μπορεί να δείχνει ωχρό, αλλά συνήθως έχει σκούρο χρώμα. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό τους είναι οι διεσταλμένοι πόροι και η τραχιά όψη τους. Επίσης, το πάχος της επιδερμίδας στα λιπαρά δέρματα είναι μεγαλύτερο από ότι στους υπόλοιπους τύπους, κάτι που τα καθιστά πιο ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στις εκδηλώσεις της γήρανσης. Λόγω του μεγάλου πάχους της επιδερμίδας, οι ρυτίδες αργούν να εμφανιστούν, αλλά όταν παρουσιαστούν είναι αρκετά βαθιές. Το πρόβλημα που συναντάται περισσότερο στα λιπαρά δέρματα είναι η ακμή. Προκαλείται από τη συσσώρευση σμήγματος στους πόρους και την απόφραξή τους, με ταυτόχρονη μόλυνση από μικρόβια.

Ξηρό δέρμα

Το ξηρό δέρμα χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη έκκριση σμήγματος, που οφείλεται στην υπολειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Έχει κλειστούς πόρους, τραχιά όψη, ενώ το πάχος της επιδερμίδας είναι λεπτό. Η έλλειψη του σμήγματος σε συνδυασμό με το λεπτό πάχος της επιδερμίδας, κάνουν το ξηρό δέρμα ιδιαίτερα ευαίσθητο. Αφυδατώνεται και κοκκινίζει εύκολα, εμφανίζει αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ οι πρώτες ρυτίδες, αν και λεπτές, εμφανίζονται γρηγορότερα από ότι στους άλλους τύπους. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό του ξηρού δέρματος είναι η εμφάνιση ευρυαγγειών. Αυτές είναι τριχοειδή αγγεία που βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνεια της επιδερμίδας, η οποία στα ξηρά δέρματα είναι πολύ λεπτή και με ελάχιστη πίεση, έκθεση στον ήλιο ή αυξημένη θερμοκρασία, διαστέλλονται και μπορεί να σπάσουν προκαλώντας αισθητικό πρόβλημα.

Μεικτό δέρμα

Μεικτό χαρακτηρίζεται το δέρμα το οποίο εμφανίζει τουλάχιστον δύο περιοχές με χαρακτηριστικά δύο διαφορετικών τύπων δέρματος. Σε αυτά τα δέρματα συνήθως παρουσιάζεται αυξημένη λιπαρότητα στην περιοχή του μετώπου, της μύτης και του πηγουνιού, ενώ το υπόλοιπο δέρμα είναι φυσιολογικό ή ξηρό.

Ευαίσθητο δέρμα

Το ευαίσθητο δέρμα δεν είναι τύπος δέρματος. Είναι μία κατάσταση του δέρματος, η οποία μπορεί να εμφανιστεί κάποια περίοδο της ζωής μας ή να είναι χρόνια. Όταν έρχεται σε επαφή με καλλυντικά, χημικά ή αρώματα, το ευαίσθητο δέρμα είναι το δέρμα, στο οποίο εμφανίζονται αλλεργικές ή ερεθιστικές αντιδράσεις, όπως κοκκινίλα ή κνησμός. Το ευαίσθητο δέρμα προκαλείται από διάφορους παράγοντες όπως ηλικία, ορμονικές διαταραχές, κλίμα ή εποχικές αλλαγές.

Λεωφόρος Κωνσταντίνου Καραμανλή 167, Θεσσαλονίκη

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα,Τετάρτη
8.00-14.30
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή
8.00-14.00 & 16.30-21.00
Σάββατο
9.30-13.30

Λογότυπο ΕΣΠΑ 2014-2020
Created by AtMedia.gr
Close ✕

Φίλτρα

Επιλεγμένα Φίλτρα

Υποκατηγορίες

Εταιρεία

Χρώμα

Τιμή

Μέγεθος

closearrow-circle-o-downphoneellipsis-vusercartmenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram