Ανοιξιάτικες αλλεργίες

Την  άνοιξη οι αλλεργίες που εμφανίζονται ως εποχική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και αλλεργικό βρογχικό άσθμα ταλαιπωρούν πολλούς από εμάς. Ως αλλεργία ορίζεται η ενεργοποίηση της άμυνας και η έντονη αντίδραση του οργανισμού μας απέναντι σε ορισμένες ουσίες, οι οποίες ονομάζονται αλλεργιογόνα και θεωρούνται συνήθως αβλαβείς. Στα αλλεργικά άτομα, το σώμα θεωρεί λανθασμένα ότι τα αλλεργιογόνα λειτουργούν απειλητικά για τον οργανισμό και για το λόγο αυτό ενεργοποιεί διάφορους μηχανισμούς άμυνας, όπως την παραγωγή ισταμίνης και αντισωμάτων. Τα αντισώματα αναγνωρίζουν και προσπαθούν να εξουδετερώσουν τα αλλεργιογόνα. Έτσι, προκαλούνται συμπτώματα, όπως φτάρνισμα, μπούκωμα και βήχας.

Η παρουσία αλλεργιογόνων μπορεί να είναι πιο έντονη σε διαφορετικές εποχές του χρόνου. Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν αλλεργίες την άνοιξη. Όμως, κάποιοι μπορεί να επηρεαστούν το καλοκαίρι, το φθινόπωρο ή το χειμώνα, καθώς τότε η παρουσία των αλλεργιογόνων που τους προκαλούν συμπτώματα είναι σε έξαρση. Επίσης, άτομα με αλλεργίες σε κατοικίδια και ακάρεα εμφανίζουν συμπτώματα όλο το χρόνο, ενώ οι μύκητες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες κάποιους μήνες ή όλο το χρόνο. Παρακάτω θα αναλύσουμε τα αίτια, τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης που προκαλούν τις αλλεργίες της άνοιξης.

Τα συνηθέστερα αλλεργιογόνα της άνοιξης

Η γύρη είναι το συνηθέστερο αλλεργιογόνο που προκαλεί την αλλεργική ρινίτιδα και παράγεται από δέντρα, όπως σημύδα και βελανιδιά, γρασίδι και αγριόχορτα. Επίσης, η γύρη μεταφέρεται από έντομα και ζώα. Η παραγωγή της γύρης ξεκινά συνήθως στην αρχή της άνοιξης και μπορεί να διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο. Κυρίως τις πρωινές ώρες (7-9 το πρωί) που η συγκέντρωση της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι αυξημένη συνιστάται στα άτομα που υποφέρουν από ανοιξιάτικες αλλεργίες να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους και τις αθλητικές δραστηριότητες και να κρατάνε κλειστά τα παράθυρα για να μην εισπνέουν τη γύρη και εκδηλωθούν τα συμπτώματα με μεγαλύτερη ένταση. Η γύρη προκαλεί συνήθως αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα και αλλεργικό βρογχικό άσθμα.

Εκτός από τη γύρη, η μούχλα μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες όλο το χρόνο. Η μούχλα μπορεί να βρεθεί σε εξωτερικούς χώρους, όπως σε κορμούς δέντρων που σαπίζουν, σε χόρτα, σε σορούς φύλλων. Επίσης, την άνοιξη η μούχλα αναπτύσσεται σε φυτά που σαπίζουν λόγω του χειμωνιάτικου κρύου. Η μούχλα παράγει μικροσκοπικά σπόρια που αιωρούνται στον αέρα και μεταφέρονται εύκολα με τον άνεμο ή την ομίχλη. Στους εσωτερικούς χώρους, η μούχλα αναπτύσσεται σε μέρη με υγρασία, όπως η κουζίνα, το μπάνιο και υπόγεια. Είναι σημαντικό αν υπάρχει μούχλα στο σπίτι σας να βρείτε τρόπους αντιμετώπισής ή μείωσής της. Η μούχλα προκαλεί συνήθως αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργικό βρογχικό άσθμα όλο το χρόνο.

Επίσης, από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι που κάνουμε περιπάτους στη φύση και στη θάλασσα είναι πιο συχνό φαινόμενο να μας τσιμπήσουν έντομα, όπως μέλισσες, και ερπετά, όπως τα φίδια αλλά και μωβ μέδουσες ή τσούχτρες όταν κολυμπάμε. Τα τσιμπήματα μπορεί να προκαλέσουν τοπικές αλλεργικές αντιδράσεις, όπως κοκκινίλα, ή μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση συστηματικών συμπτωμάτων, όπως δύσπνοια, και τότε είναι σημαντικό να πάμε άμεσα σε νοσοκομείο. Τοπικές αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να προκληθούν και όταν το δέρμα μας έρχεται σε επαφή με φυτά, που μας προκαλούν αλλεργία.

Συμπτώματα ανοιξιάτικων αλλεργιών

Τα συμπτώματα ποικίλλουν στο είδος και τη βαρύτητα και εμφανίζονται με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 • Αλλεργική ρινίτιδα: καταρροή, επίμονο μπούκωμα, αλλεπάλληλα φτερνίσματα, φαγούρα στη μύτη και τα μάτια, οπισθορινική έκκριση, κακή ποιότητα ύπνου. Το μπούκωμα της μύτης συχνά οδηγεί σε ιγμορίτιδα, λόγω του εγκλωβισμού μικροβίων μέσα στα ιγμόρια με όλες τις γνωστές συνέπειες, δηλαδή σοβαρούς πονοκεφάλους, βήχα, βλέννες στη μύτη. Αν η ιγμορίτιδα δεν θεραπευτεί εγκαίρως, μπορεί να γίνει χρόνια δηλαδή να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια ακόμα. Κάποιες φορές μπερδεύουμε τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας και του κοινού κρυολογήματος. Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιό (και όχι αλλεργιογόνα) και το μπούκωμα και/ή η καταρροή συνοδεύεται συχνά από πηχτές κίτρινες εκκρίσεις, πυρετό και πόνους στο σώμα μας.
 • Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: κόκκινα μάτια, δάκρυα και επίμονη φαγούρα στα μάτια
 • Αλλεργικό βρογχικό άσθμα: βήχας (χρόνιος, επεισοδιακός ή επίμονος), δύσπνοια, βάρος στο στήθος, ‘σφύριγμα’ στην αναπνοή, εύκολη κόπωση
 • Στα μικρά παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί αλλεργική δερματίτιδα (μορφή εκζέματος)  που εμφανίζεται ως ξηροδερμία με δερματικά εξανθήματα με έντονο κνησμό  σε διάφορα μέρη του σώματος.
 • Τσιμπήματα εντόμων και ερπετών: πόνος, κοκκίνισμα του δέρματος, φαγούρα, ελαφρύ πρήξιμο στο σημείο του τσιμπήματος. Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων όπως: υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, δύσπνοια, γενικευμένο αγγειοοίδημα - εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα ,διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας - συνείδησης , έμετος, κοκκινίλα δέρματος που εξαπλώνεται γρήγορα είναι επιβεβλημένη η ΑΜΕΣΗ διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο. Αν µας τσιµπήσει φίδι, αρχικά διατηρούµε την ψυχραιµία µας. Το πιθανότερο είναι να µην πρόκειται για δηλητηριώδες, ειδικά στην Ελλάδα, αλλά το περιστατικό θα πρέπει να αντιµετωπιστεί αµέσως και να πάμε σε νοσοκομείο. Το μόνο δηλητηριώδες φίδι που έχουμε στην Ελλάδα είναι η οχιά.

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων ανοιξιάτικων αλλεργιών

Τα άτομα με αλλεργίες  όταν εκτεθούν σε υψηλές συγκεντρώσεις αλλεργιογόνων  παράγουν αυξημένη ποσότητα ισταμίνης ως αντίδραση της άμυνας του οργανισμού  με αποτέλεσμα να εμφανισθούν τα ενοχλητικά συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω. Αν και η παραγωγή ισταμίνης αποτελεί την κύρια αιτία εμφάνισης των αλλεργικών συμπτωμάτων, στην καθημερινότητά τους μπορούν να εφαρμόσουν και μερικές απλές συμβουλές ώστε να μειώσουν τη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων τους.

 1. Ρινικές πλύσεις με χρήση ρινικού σπρέι με θαλασσινό νερό ή φυσιολογικό ορό όταν εμφανίζεται μπούκωμα, καταρροή και τα ιγμόρεια είναι βουλωμένα.  Κάντε ρινικές πλύσεις τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, έτσι ώστε οι ρινικές οδοί να παραμείνουν υγρές.
 2. Αλλαγή ρούχων όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας: Τα υφάσματα έχουν την τάση να συσσωρεύουν τη γύρη η οποία μεταφέρεται στο σπίτι. Επίσης, συνιστάται να μην απλώνετε τα ρούχα σας να στεγνώσουν έξω καθώς η γύρη κολλά πάνω στα κλινοσκεπάσματα και στις πετσέτες σας.
 3. Ντους όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας: Βοηθά να απομακρυνθούν τα αλλεργιογόνα από τα μαλλιά και το σώμα και να μη μεταφερθούν στο σπίτι
 4. Καθαρίζετε τον αέρα στο σπίτι σας με χρήση air conditioning ή άλλων ηλεκτρικών συσκευών
 5. Αποφεύγετε να βγαίνετε έξω μέρες με γύρη και πολύ αέρα. Επίσης, να μην ανοίγετε παράθυρα τις μέρες που έχει πολύ γύρη έξω.
 6. Σε τσιμπήματα εντόμων αν ο πόνος επιμένει εφαρμόστε τοπικά αντιισταμινική ή κορτιζονούχα κρέμα ή/και πάρτε αντιισταμινικό ή αναλγητικό χάπι
 7. Σε τσίμπημα φιδιού: Όχι περπάτημα, καθησυχάζουμε το θύμα,  ακινητοποιούμε το άκρο κάτω από το ύψος της καρδιάς, καθαρισμός της πληγής με νερό και σαπούνι, προσπαθούμε να θυμηθούμε το χρώμα και το σχήμα του φιδιού, έτσι ώστε να μπορούμε να το περιγράψουμε και πάμε το θύμα στο νοσοκομείο.

Στο φαρμακείο μας θα βρείτε ειδικά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και άλλα προϊόντα  για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα των ανοιξιάτικων αλλεργιών, όπως χάπια, ρινικά spray και κρέμες. Αν έχετε δοκιμάσει αυτές τις επιλογές και τα συμπτώματα επιμένουν πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας που θα σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Είμαστε στη διάθεσή σας να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικώς στο 2310311946 ή με τη φόρμα επικοινωνίας ή με μήνυμα στο Facebook!

Λεωφόρος Κωνσταντίνου Καραμανλή 167, Θεσσαλονίκη

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα,Τετάρτη
8.00-14.30
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή
8.00-14.00 & 16.30-21.00
Σάββατο
9.30-13.30

Λογότυπο ΕΣΠΑ 2014-2020
Created by AtMedia.gr
Close ✕

Φίλτρα

Επιλεγμένα Φίλτρα

Υποκατηγορίες

Εταιρεία

Χρώμα

Τιμή

Μέγεθος

closearrow-circle-o-downphoneellipsis-vusercartmenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram