Την άνοιξη οι αλλεργίες που εμφανίζονται ως εποχική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και αλλεργικό βρογχικό άσθμα ταλαιπωρούν πολλούς από εμάς. Ως αλλεργία ορίζεται η ενεργοποίηση της άμυνας και η έντονη αντίδραση του οργανισμού μας απέναντι σε ορισμένες ουσίες, οι οποίες ονομάζονται αλλεργιογόνα και θεωρούνται συνήθως αβλαβείς. Στα αλλεργικά άτομα, το σώμα θεωρεί λανθασμένα ότι τα αλλεργιογόνα λειτουργούν απειλητικά για τον οργανισμό και για το λόγο αυτό ενεργοποιεί διάφορους μηχανισμούς άμυνας, όπως την παραγωγή ισταμίνης και αντισωμάτων. Τα αντισώματα αναγνωρίζουν και προσπαθούν να εξουδετερώσουν τα αλλεργιογόνα. Έτσι, προκαλούνται συμπτώματα, όπως φτάρνισμα, μπούκωμα και βήχας.
Η παρουσία αλλεργιογόνων μπορεί να είναι πιο έντονη σε διαφορετικές εποχές του χρόνου. Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν αλλεργίες την άνοιξη. Όμως, κάποιοι μπορεί να επηρεαστούν το καλοκαίρι, το φθινόπωρο ή το χειμώνα, καθώς τότε η παρουσία των αλλεργιογόνων που τους προκαλούν συμπτώματα είναι σε έξαρση. Επίσης, άτομα με αλλεργίες σε κατοικίδια και ακάρεα εμφανίζουν συμπτώματα όλο το χρόνο, ενώ οι μύκητες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες κάποιους μήνες ή όλο το χρόνο. Παρακάτω θα αναλύσουμε τα αίτια, τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης που προκαλούν τις αλλεργίες της άνοιξης.
Η γύρη είναι το συνηθέστερο αλλεργιογόνο που προκαλεί την αλλεργική ρινίτιδα και παράγεται από δέντρα, όπως σημύδα και βελανιδιά, γρασίδι και αγριόχορτα. Επίσης, η γύρη μεταφέρεται από έντομα και ζώα. Η παραγωγή της γύρης ξεκινά συνήθως στην αρχή της άνοιξης και μπορεί να διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο. Κυρίως τις πρωινές ώρες (7-9 το πρωί) που η συγκέντρωση της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι αυξημένη συνιστάται στα άτομα που υποφέρουν από ανοιξιάτικες αλλεργίες να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους και τις αθλητικές δραστηριότητες και να κρατάνε κλειστά τα παράθυρα για να μην εισπνέουν τη γύρη και εκδηλωθούν τα συμπτώματα με μεγαλύτερη ένταση. Η γύρη προκαλεί συνήθως αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα και αλλεργικό βρογχικό άσθμα.
Εκτός από τη γύρη, η μούχλα μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες όλο το χρόνο. Η μούχλα μπορεί να βρεθεί σε εξωτερικούς χώρους, όπως σε κορμούς δέντρων που σαπίζουν, σε χόρτα, σε σορούς φύλλων. Επίσης, την άνοιξη η μούχλα αναπτύσσεται σε φυτά που σαπίζουν λόγω του χειμωνιάτικου κρύου. Η μούχλα παράγει μικροσκοπικά σπόρια που αιωρούνται στον αέρα και μεταφέρονται εύκολα με τον άνεμο ή την ομίχλη. Στους εσωτερικούς χώρους, η μούχλα αναπτύσσεται σε μέρη με υγρασία, όπως η κουζίνα, το μπάνιο και υπόγεια. Είναι σημαντικό αν υπάρχει μούχλα στο σπίτι σας να βρείτε τρόπους αντιμετώπισής ή μείωσής της. Η μούχλα προκαλεί συνήθως αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργικό βρογχικό άσθμα όλο το χρόνο.
Επίσης, από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι που κάνουμε περιπάτους στη φύση και στη θάλασσα είναι πιο συχνό φαινόμενο να μας τσιμπήσουν έντομα, όπως μέλισσες, και ερπετά, όπως τα φίδια αλλά και μωβ μέδουσες ή τσούχτρες όταν κολυμπάμε. Τα τσιμπήματα μπορεί να προκαλέσουν τοπικές αλλεργικές αντιδράσεις, όπως κοκκινίλα, ή μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση συστηματικών συμπτωμάτων, όπως δύσπνοια, και τότε είναι σημαντικό να πάμε άμεσα σε νοσοκομείο. Τοπικές αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να προκληθούν και όταν το δέρμα μας έρχεται σε επαφή με φυτά, που μας προκαλούν αλλεργία.
Τα συμπτώματα ποικίλλουν στο είδος και τη βαρύτητα και εμφανίζονται με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Τα άτομα με αλλεργίες όταν εκτεθούν σε υψηλές συγκεντρώσεις αλλεργιογόνων παράγουν αυξημένη ποσότητα ισταμίνης ως αντίδραση της άμυνας του οργανισμού με αποτέλεσμα να εμφανισθούν τα ενοχλητικά συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω. Αν και η παραγωγή ισταμίνης αποτελεί την κύρια αιτία εμφάνισης των αλλεργικών συμπτωμάτων, στην καθημερινότητά τους μπορούν να εφαρμόσουν και μερικές απλές συμβουλές ώστε να μειώσουν τη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων τους.
Στο φαρμακείο μας θα βρείτε ειδικά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και άλλα προϊόντα για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα των ανοιξιάτικων αλλεργιών, όπως χάπια, ρινικά spray και κρέμες. Αν έχετε δοκιμάσει αυτές τις επιλογές και τα συμπτώματα επιμένουν πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας που θα σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Είμαστε στη διάθεσή σας να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικώς στο 2310311946 ή με τη φόρμα επικοινωνίας ή με μήνυμα στο Facebook!
Δευτέρα,Τετάρτη
8.00-14.30
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή
8.00-14.00 & 16.30-21.00
Σάββατο
9.30-13.30