Το 2019 Νέο Στέλεχος Κοροναϊού (SARS-CoV-2)

Σημείωση: Υπάρχουν συνεχείς εξελίξεις αναφορικά με την επιδημία, η οποία οφείλεται στο 2019 νέο στέλεχος κοροναϊού (SARS-CoV-2). Το άρθρο θα ενημερώνεται όταν δημοσιεύονται νέες εξελίξεις. Τελευταία φορά ενημερώθηκε στις 25/3/2020.

Κοροναϊοί

Οι κοροναϊοί (CoV) είναι μια οικογένεια ϊών, οι οποίοι εντοπίζονται στα ζώα και τους ανθρώπους. Οι ανθρώπινοι κοροναϊοί είναι συχνοί. Κάποιες φορές ένας κοροναϊός ζώου μπορεί να αλλάξει και να προσβάλει τους ανθρώπους και να μετατραπεί σε ανθρώπινο κοροναϊό. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 7 διαφορετικοί ανθρώπινοι κοροναϊοί. Οι ανθρώπινοι κοροναϊοί προκαλούν συνήθως ήπιες έως μέτριες ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα. Οι δύο νεότεροι ανθρώπινοι κοροναϊοί, του αναπνευστικού συνδρόμου Μέσης Ανατολής (MERS) και του οξέως σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου (SARS), είναι γνωστό ότι προκάλεσαν σοβαρές ασθένειες. H επιδημία του MERS-CoV παρουσιάστηκε το 2012 και η επιδημία του SARS-CoV εμφανίστηκε το 2003. Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, η παρούσα αναπνευστική επιδημία COVID-19 του νέου στελέχους κοροναϊού ( SARS-CoV-ιός-2 ή προηγουμένως γνωστό ως 2019-nCoV) αναφέρθηκε πρώτα στην πόλη Wuhan στην Κίνα. Στις 26/2/2020 εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα του SARS-CoV-ιού-2 στην Θεσσαλονίκη.

Πώς μεταδίδεται το 2019 νέο στέλεχος κοροναϊού (SARS-CoV-2);

Η πηγή και η μετάδοση του SARS-CoV-2 δεν έχει βρεθεί ακόμα. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ιός εμφάνισε έξαρση στην Κίνα το χρονικό διάστημα 23/1 με 2/2 και από τότε είναι σε σταθερή σταδιακή μείωση. Εκτιμάται ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, ειδικότερα μέσω στενής επαφής με έναν ασθενή που έχει προσβληθεί από τον ϊό και βήχει ή φταρνίζεται. Επίσης, εκτιμάται ότι το SARS-CoV-2 μεταδίδεται από ζώα, τα οποία έχουν προσβληθεί από τον ιό, στον άνθρωπο μέσω επαφής. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ζώα συντροφιάς, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, μεταδίδουν τον SARS-CoV-2. Προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι κάποιοι κοροναϊοί μάλλον επιζούν σε επιφάνειες για κάποιες ώρες μέχρι 9 μέρες. Όμως, δεν υπάρχουν ακόμα αποτελέσματα αναφορικά με το πόσο χρονικό διάστημα επιζεί ο SARS-CoV-ιός-2 σε επιφάνειες. Η χρήση κοινών απολυμαντικών μπορεί να σκοτώσει τον ιό στις επιφάνειες.

Συμπτώματα και Επιπλοκές του 2019 νέου στελέχους κοροναϊού (SARS-CoV-2)

Άτομα που έχουν προσβληθεί από το 2019 νέο στέλεχος κοροναϊού (SARS-CoV-2), την γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα εμφανίζουν πονόλαιμο, πυρετό, βήχα και καταρροή. Αν και τα συμπτώματα είναι κοινά, προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς. Η επιβεβαίωση αναφορικά με το ποιος ιός προκαλεί τα συμπτώματα γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις. Αν τα άτομα έχουν ήπια συμπτώματα και δεν έχουν ταξιδέψει σε περιοχές με κρούσματα από τον COVID-19 θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής και να μείνουν στο σπίτι, αν είναι δυνατό. Άτομα που έχουν βήχα, πυρετό ή δυσκολία στην αναπνοή και έχουν  ταξιδέψει σε περιοχές με κρούσματα από τον COVID-19 θα πρέπει να απευθυνθούν στον ιατρό τους ή στον Εθνικό Οργανισμό Υγείας (ΕΟΔΥ) στο 1135 παραμένοντας στο σπίτι.

Εκτός από τα προαναφερόμενα συμπτώματα, η λοίμωξη με τον 2019-nCoV μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές και να εκδηλωθούν πνευμονία, δυσκολία στην αναπνοή και θάνατος. Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με παθήσεις, όπως άσθμα, διαβήτης και καρδιακές παθήσεις, μπορεί να εμφανιστούν πιο εύκολα επιπλοκές με τη λοίμωξη του 2019-nCoV. Άτομα που εμφανίζουν βήχα, πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Εργαστηριακές εξετάσεις

Υπάρχουν εργαστηριακές εξετάσεις που επιβεβαιώνουν αν κάποιος έχει προσβληθεί από το 2019 νέου στελέχους κοροναϊού (2019-nCoV).

Πρόληψη & Αντιμετώπιση

Μέχρι σήμερα, η φαρμακευτική αγωγή ή το εμβόλιο που θα θεραπεύει ή θα προλαμβάνει την λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 δεν έχουν αναπτυχθεί. Κάποιες φαρμακευτικές θεραπείες είναι υπό εξέταση και έχουν ήδη ξεκινήσει κλινικές μελέτες για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά τους. Επίσης, κλινική μελέτη για την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου κατά του SARS-CoV-ιού-2 θα ξεκινήσει τον Απρίλιο. Για να προστατευτούμε από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, και να μη μεταδώσουμε τις λοιμώξεις σε άλλους, είναι σημαντικό να τηρούμε τους κανόνες αναπνευστικής υγιεινής, υγιεινής των χεριών, τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων και να αποφεύγουμε την στενή επαφή (απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο), όσο είναι δυνατό, με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως βήχας και φτάρνισμα. Αναφορικά με την καλή αναπνευστική υγιεινή,  καλύψτε τη μύτη και το στόμα κατά το βήχα ή το φτάρνισμα με το εσωτερικό του αγκώνα σας ή χρησιμοποιήστε χαρτομάντιλα και απορρίψτε τα στο κοντινότερο κάδο απορριμμάτων. Να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή να εφαρμόζετε αντισηπτικές γέλες χεριών μετά το βήχα ή το φτάρνισμα και όταν προσέχετε ασθενείς. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Αποφύγετε να έχετε στενή επαφή με άλλα άτομα όταν έχετε συμπτώματα, όπως βήχα και πυρετό. Χρησιμοποιείτε μάσκα αν έχετε συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος, όπως βήχα και φτάρνισμα, έχετε πιθανή λοίμωξη ή προσέχετε άτομο, που έχει λοίμωξη. Ο σωστός τρόπος εφαρμογής μιας μάσκας είναι:

  • Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή εφαρμόστε αλκοολικές γέλες χεριών.
  • Εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά).
  • Αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση. Αν αγγίξετε την μάσκα, να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή να εφαρμόσετε αλκοολικές γέλες χεριών.
  • Αντικατάσταση της μάσκας όταν γίνει βρόμικη και μην χρησιμοποιείται τις μάσκες μιας χρήσης.
  • Αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα το κάτω κορδόνι και μετά το πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους και μετά απορρίψτε την στο κοντινότερο κάδο απορριμμάτων και πλύνετε τα χέρια σας.

Αναφορικά με την καλή υγιεινή των χεριών, να πλένετε τα χέρια συχνά με σαπούνι και νερό ή να εφαρμόζετε αντισηπτικές γέλες χεριών αν τα χέρια δεν είναι εμφανώς βρώμικα. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Η κατανάλωση ωμών ή όχι καλά μαγειρεμένων φαγητών πρέπει να αποφεύγεται. Επίσης, να πλένετε τα χέρια σας μεταξύ του χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού.

Πηγές

Λεωφόρος Κωνσταντίνου Καραμανλή 167, Θεσσαλονίκη

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα,Τετάρτη
8.00-14.30
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή
8.00-14.00 & 16.30-21.00
Σάββατο
9.30-13.30

Λογότυπο ΕΣΠΑ 2014-2020
Created by AtMedia.gr
Close ✕

Φίλτρα

Επιλεγμένα Φίλτρα

Υποκατηγορίες

Εταιρεία

Χρώμα

Τιμή

Μέγεθος

closearrow-circle-o-downphoneellipsis-vusercartmenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram